Αξιοθέατα

Κάστρο

Βυζαντινό κάστρο που ορθώθηκε πάνω στα ερείπια της αρχαίας ακρόπολης. Γύρω από το Κάστρο σώζονται υπολείμματα οχυρώσεων και τείχους όλων των ιστορικών περιόδων. Πελασγικά, κλασσικής αρχαιότητας, βυζαντινά, ενετικά.


Τα αρχαία τείχη εξασφάλιζαν την επαφή του Κάστρου με την θάλασσα και περιέκλειαν όλη την αρχαία πόλη, η οποία ήταν κτισμένη στα ανατολικά.


Στο Κάστρο κατέφευγαν οι Σκυριανοί τις δύσκολες εποχές, στις πολιορκίες, και γι' αυτό τον λόγο η κάθε οικογένεια είχε εκεί ένα δεύτερο νοικοκυριό. Σήμερα είναι κλειστό στους επισκέπτες και γίνονται εργασίες υποστύλωσης μετά το σεισμό του 2001.


Μοναστήρι Αγίου Γεωργίου

Ακριβώς κάτω από την κορυφή του βουνού και μέσα στα τείχη του Κάστρου, είναι το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου, προστάτη της Σκύρου. Αρχικά κατασκευάστηκε το 960 και ανακαινίστηκε το 1600, το μοναστήρι είναι σήμερα κλειστό για τους επισκέπτες λόγω των ζημιών από το σεισμό. Η εκκλησία του μοναστηριού είναι διακοσμημένη με εικόνες, τοιχογραφίες και σπάνια ξύλινα γλυπτά.


Αρχαιολογικό Μουσείο

Το αρχαιολογικό μουσείο που βρίσκεται κάτω από την πλατεία Μπρουκ και δίπλα στο μουσείο Φαλτάιτς χτίστηκε το 1961 υπό την αιγίδα του γνωστού Σκυριανού αρχαιολόγου Γιάννη Παπαδημητρίου και περιλαμβάνει μια πλούσια επιλογή των ευρημάτων από αρχαιολογικές ανασκαφές σε όλο το νησί, που χρονολογούνται από την Νεολιθική περίοδο, καθώς και από τον οικισμό στο Παλαμάρι, το οποίο ιδρύθηκε κατά την πρώτη περίοδο της Εποχής του Χαλκού. Αξίζει να επισκεφθείτε το μουσείο το οποίο είναι ανοιχτό καθημερινά 9 π.μ. – 2 μ.μ., εκτός Δευτέρας.


Παλαμάρι

Κατά τα τελευταία 20 χρόνια, η Ελληνική Αρχαιολογική Υπηρεσία εκτελεί ανασκαφές σε μια από τις πιο σημαντικές από την εποχή του Χαλκού αποικίες στο Αιγαίο. Τα κυριότερα ευρήματα είναι εκτεθειμένα στο αρχαιολογικό μουσείο, ενώ μια επίσκεψη στο Παλαμάρι πρόκειται να δώσει στον επισκέπτη μια πολύ καλή ιδέα της φυσικής κατασκευής ενός καταυλισμού της Εποχής του Χαλκού. Το Παλαμάρι είναι ανοιχτό τις καθημερινές 9 π.μ. – 2 μ.μ. και βρίσκεται στην ακτή κοντά στο αεροδρόμιο στην άκρη του οικισμού στο Τραχύ.


Μουσείο Μάνου και Αναστασίας Φαλτάιτς

Ιδρύθηκε το 1964 και ήταν ένα από τα πρώτα τοπικά ιστορικά μουσεία λαϊκής τέχνης. Αγκαλιάζει την ιστορία και τον πολιτισμό της Σκύρου από την μεταβυζαντινή περίοδο μέχρι σήμερα. Το μουσείο είναι μέσα στο σπίτι της οικογένειας του Μάνου και της Αναστασίας Φαλτάιτς, μία από τις μεγαλύτερες οικογένειες στο νησί. Δεσπόζει στο βορειοανατολικό άκρο του χωριού και είναι χτισμένο από τα ερείπια του Παλαιόπυργου, του μεγαλύτερου πύργου των αρχαίων τειχών της Σκύρου.


Πουριά

Σαν να έχει βγει από πίνακα ζωγραφικής, η περιοχή Πουριά βρίσκεται πολύ κοντά στη Χώρα, στα βορειοανατολικά του νησιού. Το θέαμα που προσφέρει η περιοχή είναι μοναδικό, με τον αναπαλαιωμένο μύλο να δεσπόζει στα ερείπια του αρχαίου λατομείου πωρόλιθου. Το λατομείο καταλαμβάνει ένα μεγάλο μέρος της ακτής, δημιουργώντας μια εικόνα που ταξιδεύει τον επισκέπτη σε μια άλλη εποχή. Δίπλα στο λατομείο βρίσκεται το εντυπωσιακό μικρό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, που είναι λαξευμένο στο βράχο και αποτελεί ένα από τα πιο πολυφωτογραφημένα αξιοθέατα της Σκύρου. Ακριβώς απέναντι από τα Πουριά βρίσκονται τα Βρυκολακονήσια, το όνομα των οποίων κατά μία εκδοχή οφείλεται στην εγκατάσταση ασθενών που είχαν προσβληθεί από πανώλη, κατά τη διάρκεια της επιδημίας πανώλης που είχε πέσει στα νησιά πριν από 200 χρόνια.


Εκκλησίες

Διάσπαρτες σε ολόκληρο το νησί είναι πάνω από 300 εκκλησίες πολλές από τις οποίες διαθέτουν σπάνιες Βυζαντινές εικόνες και τοιχογραφίες. Από τις πιο ενδιαφέρουσες ίσως είναι ο Άγιος Ιωάννης κοντά στο νέο φράγμα και πάνω από αυτό είναι το μικρό εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου, η Κυρά Παναγιά κοντά στην Ατσίτσα, η πετρολαξευμένη εκκλησία του Αγίου Νικολάου στην Πουριά και οι Πέντε Μάρτυρες κοντά στην πλατεία Μπρουκ στο Χωριό, σαν τοποθεσία δε ο Άγιος Παντελεήμονας στην περιοχή Μάρμαρο.


Σπηλιές

Στην ανατολική πλευρά του νησιού βρίσκονται εντυπωσιακές σπηλιές, ανάμεσα σε απόκρημνα βράχια που πέφτουν στη θάλασσα. Από τις πιο γνωστές είναι η Πεντεκάλη και η Διατρυπτή, οι οποίες μαγεύουν τους επισκέπτες με τους χρωματισμούς που δημιουργούνται από τα τοιχώματα των βράχων, τους σταλακτίτες τους και τα νερά των βυθών τους. Η Πεντεκάλη είναι η μεγαλύτερη και η Διατρυπτή έχει σχήμα Γ και δύο εισόδους. Η επίσκεψη στις σπηλιές αυτές μπορεί να γίνει μόνο με χαμηλή βάρκα ή με κάποιο από τα καΐκια που ξεκινούν από τη Λιναριά και κάνουν το γύρο του νησιού.


Παραλίες

Η Σκύρος αναδεικνύεται από τις υπέροχες παραλίες της, τόσο στα βόρεια, όσο και στα νότια του νησιού με τις τελευταίες να είναι προσβάσιμες κυρίως δια θαλάσσης. Η ενιαία παραλία των Μαγαζιών με το Μώλο είναι οργανωμένη και πολύ κοντά στη Χώρα. Τα Γυρίσματα είναι μία ακόμη γνωστή παραλία της Σκύρου, που βρίσκεται στα βορειοανατολικά του νησιού και διαθέτει χρυσαφένια αμμουδιά και πεντακάθαρα νερά. Η Καλαμίτσα είναι η μεγαλύτερη παραλία του νησιού και ενδείκνυται για θαλάσσια σπορ, ενώ στην Καρεφλού θα βρείτε απομόνωση και ηρεμία. Η Ατσίτσα  και ο Πεύκος είναι παραλίες – όρμοι της δυτικής πλευράς του νησιού με πλούσια βλάστηση. Οι Αχερούνες είναι η κοντινότερη παραλία στο λιμάνι με ήσυχα καθαρά νερά. Ο Άγιος Πέτρος στα βόρεια συνδυάζει πευκώδη βλάστηση και όμορφα μικρά κολπάκια.


Σκυριανό αλογάκι

Το σκυριανό αλογάκι (equus cabalus skyros pony), είναι μία από τις σπάνιες φυλές αλόγων που υπάρχουν στον κόσμο. Πρόκειται για ένα αυτόχθονο μικρόσωμο άλογο που υπήρχε στην αρχαιότητα σε όλη την Ελλάδα, ωστόσο κατάφερε να επιβιώσει μόνο στη Σκύρο. Τα σκυριανά αλογάκια είναι κοντά, μικρόσωμα, έχουν μακριά χαίτη, καμπυλωτή ράχη και μεγάλη κοιλιά, ενώ τα χαρακτηρίζει η μεγάλη αντοχή. Τα πόδια τους είναι λεπτά, γερά και νευρώδη με δυνατές κλειδώσεις και οπλές. Η ουρά είναι τοποθετημένη χαμηλά, θυσανωτή και μακριά. Παλιότερα χρησιμοποιούνταν σε αγροτικές εργασίες, κυρίως στο αλώνισμα και όχι τόσο στο φόρτωμα. Σήμερα θεωρούνται από τα πλέον κατάλληλα αλογάκια στην ιππική εκμάθηση και στην ιπποθεραπεία.


Ο φυσικός χώρος διαβίωσής τους είναι το όρος Κόχυλας στη Νότια Σκύρο, μία περιοχή με ιδιαίτερη οικολογική αξία, ενταγμένη στο πρόγραμμα NATURA, που κινδυνεύει από τα σχέδια εγκατάστασης τεράστιου, βιομηχανικής κλίμακας, αιολικού πάρκου 111 ανεμογεννητριών. Το σκυριανό αλογάκι είναι, με απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προστατευόμενο είδος.


Για την προστασία και την ανάπτυξη του σκυριανού αλόγου δραστηριοποιείται η Ένωση Μικρόσωμης Φυλής Αλόγων Σκύρου, μη κερδοσκοπικό πανελλήνιο σωματείο με έδρα τη Σκύρο. Οι δράσεις του σωματείου εντοπίζονται στην καταγραφή των αλόγων και τη δημιουργία του γενεαλογικού βιβλίου καθώς και εθελοντικές ενέργειες φροντίδας αλόγων και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης. Σε αυτά τα πλαίσια λειτουργεί και πρόγραμμα υιοθεσίας σκυριανών αλόγων.


Σκυριανά προϊόντα

Τα σκυριανά ξυλόγλυπτα έπιπλα, τα μοναδικά σκυριανά κεντήματα και υφαντά  και τα ιδιαίτερα σκυριανά κεραμικά είναι αντικείμενα στα οποία η παράδοση διατηρείται ζωντανή στη Σκύρο, αφού υπήρξαν πάντοτε μέρος του σκυριανού σπιτιού και της καθημερινότητάς τους


Ο κτηνοτροφικός προσανατολισμός του πληθυσμού σημαίνει ότι στη Σκύρο παράγονται εξαιρετικά τυριά, κατσικίσιο κρέας, τραχανάς και μέλι. Καθώς η Σκύρος βρίσκεται στο σημαντικότερο σημείο αλίευσης αστακού του Αιγαίου και έχει μακρά παράδοση στη μαγειρική, μην παραλείψετε να φάτε αστακομακαρονάδα.