Ελληνική κοινότητα Bookcrossing

Η ελληνική κοινότητα είναι μια από τις πιο ανεπτυγμένες στο BC. Μετρώντας σήμερα κάτι λιγότερο από 7500 μέλη, οι Έλληνες μαθαίνουν σιγά-σιγά πως ένα βιβλίο που βρίσκουν στο δρόμο μπορεί να είναι μέρος μιας παγκόσμιας προσπάθειας και κομμάτι ενός παιχνιδιού και όχι ένα σκουπίδι ή κάτι που κάποιος ξέχασε.

Οι, πολλές πια, αναφορές στα μέσα μαζικής ενημέρωσης με αφιερώματα στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο,  έχουν βοηθήσει στο να γίνει η ιδέα πιο προσιτή στον κόσμο. Η έξαρση των DSL συνδέσεων στη χώρα, εντείνουν την επαφή όλων μας με τον κόσμο του Internet, απαραίτητο στοιχείο στο Bookcrossing. Και φυσικά τα πολλά βιβλία που κυκλοφορούν ελεύθερα γνωρίζουν στους ανύποπτους ευρέτες τη μοναδική ιδέα του Bookcrossing.

Η Ελλάδα έχει στο BC το δικό της forum που μπορείτε να βρείτε εδώ. Έτσι η επικοινωνία όλων μας γίνεται εύκολα, χωρίς τη χρήση της αγγλικής γλώσσας που μπορεί να αποθαρρύνει αρκετούς. Το forum είναι μόνιμο μέσο ενημέρωσης για όλες τις δραστηριότητες που έχουν αποκλειστικά ελληνικό χαρακτήρα και σημείο διαδικτυακής συνάντησης όπου λύνονται απορίες, συζητάμε, ενημερωνόμαστε ή και διαφωνούμε με ελληνικό ταμπεραμέντο. Στο φόρουμ η ελληνική κοινότητα δείχνει μεγαλύτερη ζωντάνια απ’ ότι οι αντίστοιχες του εξωτερικού.


Πολύ σημαντικό κομμάτι της κοινότητας όμως, είναι οι μηνιαίες συναντήσεις των μελών, παλιών και νέων. Σκοπός κυρίως είναι να περάσουμε καλά και να συναντηθούμε, αλλά φέρνουμε και παίρνουμε βιβλία, γνωρίζουμε καινούργια μέλη και βοηθάμε σε οτιδήποτε θέλουν ή λύνουμε απορίες, διοργανώνουμε άλλες εκδηλώσεις ή δραστηριότητες και γενικά κάνουμε οτιδήποτε δε γίνεται μέσω Internet. Το "κοντά" μας φέρνει πιο κοντά και τα bookcrossικά μας ψευδώνυμα αποκτούν πρόσωπο. Μηνιαία meetups γίνονται αυτή τη στιγμή σε:

  • Αθήνα (τελευταία Κυριακή κάθε μήνα στις 5 το απόγευμα στη μπυραρία Βύνη στο Κουκάκι)
  • Θεσσαλονίκη (πρώτη Κυριακή κάθε μήνα στις 9 το βράδυ στο Iheart Cafe)
  • Λάρισα (δεύτερη Κυριακή κάθε μήνα στις 5 το απόγευμα στο Kaveh Kanes)
  • Βόλος (με ανακοίνωση στο forum στο καφεστιατόριο Αριάδνη)
  • Λιβαδειά (με ανακοίνωση στο forum στο artcafe Αστραδενή)
  • Χανιά (με ανακοίνωση στο φόρουμ στα Έπεα Πτερόεντα)
  • Σκύρος (με ανακοίνωση στο forum στο café Οινώ)


Υπάρχουν διάφορες επίσημες ζώνες bookcrossing (OBCZ) δηλαδή βιβλιοθήκες , όπου μπορεί ο καθένας να αφήσει ή να πάρει κάποιο βιβλίο Bookcrossing σε όλη την Ελλάδα. Μπορείτε να τις δείτε σε αυτόν τον χάρτη: http://bit.ly/obczmapgr


Οι Έλληνες bookcrossers είναι ιδιαίτερα δραστήριοι και διοργανώνουν πολλά events και δράσεις σχετικές με το βιβλίο: Παρουσιάσεις βιβλίων, εργαστήρια δημιουργικής γραφής, κυνήγι απελευθερωμένων βιβλίων, εκδρομές απελευθερώσεων, διαγωνισμούς θεματικών απελευθερώσεων (challenges), δωρεάν μοίρασμα βιβλίων σε χριστουγεννιάτικα κάλαντα (Ballycarols), ανταλλαγή βιβλιοδώρων για τις γιορτές (Ballyclaus), αποστολή βιβλίων σε φυλακές και νοσοκομεία, ενώ συνεργάζονται και με πολλούς άλλους φορείς καθώς και το ΕΚΕΒΙ.


Όμως το βασικό και μεγαλύτερο γεγονός ολόκληρης της κοινότητας είναι το ετήσιο Συνέδριο που διοργανώνεται εθελοντικά από τις επιμέρους κοινότητες. Αλλά γι’ αυτό θα μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα.