Παράδοση

Τα ήθη και τα έθιμα της Σκύρου έχουν διατηρηθεί στο πέρασμα των αιώνων και μαρτυρούν τη μακραίωνη παράδοση του νησιού.

Σε όλη τη διάρκεια του χρόνου πραγματοποιούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις καλλιτεχνικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος, καθώς επίσης και πολλά πανηγύρια με αποκορύφωμα το Καρναβάλι της Σκυριανής Αποκριάς.

Στις γιορτές του τριωδίου επικρατεί το έθιμο του «Γέρου» και της «Κορέλλας». Κεντρική μορφή είναι ο «Γέρος», που είναι ντυμένος με μια μαλλιαρή μαύρη κάπα και φοράει μάσκα από δέρμα κατσικιού, ενώ στη μέση του έχει περασμένη ζώνη με κουδούνια κοπαδιού.

Τον συνοδεύουν η «Κορέλλα» (που είναι νεαρός άνδρας ντυμένος με παραδοσιακή γυναικεία φορεσιά) και ο «Φράγκος» ο οποίος φοράει μάσκα και ένα μεγάλο κουδούνι στη μέση του.

Παρέες από μεταμφιεσμένους γυρίζουν στη Χώρα χορεύοντας και τραγουδώντας, ενώ το όλο κλίμα παραπέμπει σε διονυσιακή ατμόσφαιρα, η οποία ενισχύεται με το δεύτερο σκέλος του Σκυριανού καρναβαλιού, το οποίο είναι το έθιμο της «Τράτας» και δεν είναι άλλο από την απαγγελία σατυρικών στίχων.

Τα παραδοσιακά έθιμα της Σκύρου έχουν διατηρηθεί μέσα στους αιώνες και σε πείσμα των μοντέρνων καιρών μας, αναβιώνουν γεμάτα θύμησες, νοσταλγία και τη ζεστασιά των παιδικών μας χρόνων.

Αν βρεθείτε στη Σκύρο παραμονές κάποιου γάμου ή βάφτισης, θα διαπιστώσετε ότι η πρόσκληση δεν γίνεται με το κλασσικό τυπωμένο προσκλητήριο με την αναγγελία του χαρμόσυνου γεγονότος. Οι οικογένειες της νύφης και του γαμπρού, ή οι γονείς του παιδιού που θα βαφτιστεί, περνάνε από κάθε σπίτι του χωριού και προσφέρουν τηγανίτες με μέλι, σε ένα πιάτο τυλιγμένο σε καθαρό πανί.


Το έθιμο θέλει οι προσκαλεσμένοι να επιστρέψουν το πιάτο άπλυτο. Από το πρωί οι γυναίκες ετοιμάζουν τις τηγανίτες που πρέπει να προσφέρονται φρέσκες. Το κέρασμα της χαράς αντί για κουφέτα είναι πάλι τηγανίτες με μέλι.

Αυτά και άλλα πολλά είναι τα έθιμα της Σκύρου, που ακόμα και σε μια καθημερινή μέρα αναβιώνουν με πολλούς τρόπους.

Παρόμοια ατμόσφαιρα επικρατεί και στα πανηγύρια που πραγματοποιούνται όλο το χρόνο, σε κάποια από τις 365 εκκλησίες του νησιού.


Πηγή: Δήμος Σκύρου (www.Skyros.gr)