Τι είναι ένα συνέδριο Bookcrossing;

Το ετήσιο Συνέδριο Bookcrossing αποτελεί την κορυφαία δραστηριότητα ολόκληρης της ελληνικής κοινότητας. Το διοργανώνει κάθε χρόνο μία διαφορετική τοπική κοινότητα ή ομάδα εθελοντών, σε διαφορετική πόλη ή περιοχή και συγκεντρώνει ολόκληρη την ελληνική κοινότητα.


Τα συνέδρια αυτά, παρόλο τον "βαρύ" τίτλο τους είναι απλά μια ευκαιρία να βρεθούμε άνθρωποι από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, να αφήσουμε δεκάδες βιβλία στην πόλη που γίνονται, να γνωρίσουμε συγγραφείς από κοντά και κυρίως να περάσουμε ωραία γνωρίζοντας τη διοργανώτρια πόλη και συμμετέχοντας σε αρκετές δραστηριότητες (και τσιμπούσια!).


Στην πραγματικότητα είναι μία χαρούμενη τριήμερη εκδρομή, ένα εξαιρετικό δείγμα βιβλιοφιλικού τουρισμού, που προωθεί ταυτόχρονα τη βιβλιοφιλία αλλά και τη σύσφιξη των σχέσεων της κοινότητας.


Παρά τη μικρή αναγνωστική δύναμη της Ελλάδας σε σχέση  με άλλες χώρες και την οικονομική κρίση που μας ταλαιπωρεί τα τελευταία χρόνια, η ελληνική κοινότητα έχει ήδη διοργανώσει 7 Πανελλήνια Συνέδρια:


  • 1ο Συνέδριο Bookcrossing - Θεσσαλονίκη 14-16 Ιουλίου 2006
  • 2ο Συνέδριο Bookcrossing («Συμπόσιο») - Αθήνα 13-15 Απριλίου 2007
  • 3ο Συνέδριο Bookcrossing («Μάζωξη») - Χανιά 1-4 Μαΐου 2008
  • 4ο Συνέδριο Bookcrossing («Αντάμωμα») - Λάρισα 24-26 Απριλίου 2009
  • 5ο Συνέδριο Bookcrossing («Demek») Θεσσαλονίκη  21-24 Μαΐου 2010
  • 6ο Συνέδριο Bookcrossing («Μυθικό») - Λιβαδειά 17-19 Ιουνίου 2011
  • 7ο Συνέδριο Bookcrossing («Εκστρατευτικό») - Βόλος 1-4 Ιουνίου 2012


και πάμε για το 8ο «Θαλασσινό» μας Συνέδριο στη Σκύρο 28-30 Ιουνίου 2013.


Τα Συνέδρια έχουν συμβάλει στο να γνωρίσουν το bookcrossing περισσότερες περιοχές της Ελλάδας, να γνωρίσουμε πολλούς Έλληνες συγγραφείς, κυρίως όμως να γνωριστεί μέσα από ευχάριστες δράσεις ολόκληρη η κοινότητα των Ελλήνων Bookcrossers.


Συνεδριακοί θεσμοί όπως το «τυλιχτό» βιβλίο, το «μανιτού», οι Bookcrossings Eight, αλλά και τα τσιμπούσια έχουν αφήσει ανεξίτηλα σημάδια στις καρδιές και τις σχέσεις μας.