Τι είναι το Bookcrossing;

Ballycumber: Η μασκότ του Bookcrossing

Να σας συστήσω! Από δω ο Ballycumber, η μασκότ του Bookcrossing. Ballycumber, από δω οι αναγνώστες. Συμφωνείτε όλοι να περάσουμε στο προκείμενο χωρίς άλλες χρονοτριβές; Ωραία...

Νομίζω ότι αυτή που πάω να απαντήσω σήμερα είναι η πιο δύσκολη ερώτηση που μπορεί να κάνει κάποιος σε ένα μέλος του BC. Κυρίως επειδή δεν υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση. Έτσι, προτιμώ πάντα να απαντάω σε δύο σκέλη.

Το πρώτο, αυτό που διαθέτω για τους ανθρώπους στους οποίους δεν έχω χρόνο να εξηγήσω περισσότερα ή ξέρω πως η επαφή με το Internet είναι ανύπαρκτη είναι η τυπική απάντηση: Bookcrossing είναι το να αφήνεις βιβλία ελεύθερα σε κάποιο δημόσιο χώρο και μετά να παρακολουθείς από το Internet την πορεία τους. Κάτι παρόμοιο δηλαδή με το λήμμα που υπάρχει στο λεξικό της Οξφόρδης ("the practice of leaving a book in a public place so that another person can find it, read it and then leave it where somebody else will find it "). Λέω αυτό και καθαρίζω. Αλλά την αφήνουμε στην άκρη αυτή την εκδοχή.

Το δεύτερο σκέλος είναι πιο περίπλοκο. Η mafaldaQ είπε ότι είναι το "μοντέρνο μήνυμα στο μπουκάλι" και μας αρέσει αυτή η οπτική. Ας εξηγηθώ...

Το Bookcrossing αγαπάει το βιβλίο. Προσέξτε, δεν αγαπάει το καλό βιβλίο μόνο, αγαπάει το βιβλίο σαν αγαθό, σαν μια από τις ομορφότερες εκφάνσεις του πολιτισμού. Ακόμα, το BC αντιπαθεί το ότι το βιβλίο έχει καταντήσει απλά ένα θέμα ιδιοκτησίας, ένα ακόμη μέσο για να διακοσμούμε τα σπίτια μας. Έτσι, αυτά τα δύο συμπλέκονται.

Η κοινότητα του BC (γιατί η πολύ ισχυρή και δεμένη κοινότητα φτιάχνει το BC και όχι το αντίθετο) έχει να κάνει μια συγκεκριμένη πρόταση λοιπόν, σε σχέση με τα παραπάνω: Μην αφήνετε τα βιβλία να σκονίζονται στις βιβλιοθήκες σας. Αφήστε τα ελεύθερα, να αποφασίσει η τύχη ποιος θα είναι ο επόμενος αναγνώστης τους. Εδώ έρχεται το μήνυμα στο μπουκάλι που ανέφερα νωρίτερα.

Σίγουρα υπάρχουν πολλά βιβλία στα ράφια μας, που ποτέ δε θα ξαναδιαβάσουμε. Γιατί δε μας άρεσαν, γιατί η δεύτερη φορά δεν είναι ποτέ όπως η πρώτη, γιατί ίσως δεν έχουμε το χρόνο, μέσα στη μεγάλη ποσότητα και ποικιλία της σύγχρονης εκδοτικής παραγωγής. Ή σίγουρα υπάρχουν ακόμα τόσα βιβλία με τα οποία έχουμε περάσει ευχάριστες ώρες, έχουμε συγκινηθεί ή χαμογελάσει, τα οποία όμως δε μπορούμε να συζητήσουμε με κανέναν, γιατί απλά κανείς γνωστός μας δεν τα έχει διαβάσει.

Το Bookcrossing έρχεται εδώ και λέει "απελευθερώστε τα". Γιατί; Μα, στην πρώτη περίπτωση, το δικό μας σκουπίδι μπορεί να είναι ο θησαυρός κάποιου άλλου! Και, στη δεύτερη περίπτωση, θα έχουμε μοιραστεί την εμπειρία του βιβλίου με έναν καινούργιο αναγνώστη! Και μετά, εκείνος που θα το βρει, να κάνει το ίδιο: Να το αφήσει ελεύθερο για να το βρει ο επόμενος αναγνώστης του και ούτω καθεξής...

Να λοιπόν γιατί δεν είναι ξεκάθαρη η απάντηση στην ερώτηση "Τι είναι το Bookcrossing". Είναι μια κοινότητα που αγαπάει το βιβλίο; Ένα internetικό παιχνίδι; Μια μορφή ακτιβισμού; Μερικοί ρομαντικοί τύποι που αφήνουν βιβλία δεξιά κι αριστερά; Μια ιδιότυπη μορφή ανακύκλωσης; Μάλλον όλα αυτά ταυτόχρονα.

Ακόμα, είναι η χαρά του release (όταν αφήνω ένα βιβλίο), του hunting (όταν "κυνηγάω" ένα βιβλίο που άφησε άλλος) και κυρίως του catch (όταν άλλος βρίσκει το δικό μου βιβλίο, ιδίως αν δεν ανήκει ήδη στα μέλη του BC). Ξέρω πως μπορεί να φαίνεται μικρό ή ανόητο, αλλά περιμένετε μέχρι να γίνει catch ένα δικό σας βιβλίο!

 

Κείμενο: ZlatkoGR στο blog: "Λογική της πλάκας"

http://zlatkogr.blogspot.gr/search/label/Bookcrossing
Δείτε την επίσημη εκδοχή τού πώς ξεκίνησε και τι είναι το Bookcrossing εδώ: http://www.bookcrossing.com/about